Nemlog-in

Certifikater

NemID er baseret på certifikater. Den nye erhvervsløsning, MitID Erhverv, er som udgangspunkt ikke baseret på certifikater. Langt de fleste organisationer vil derfor ikke have behov for certifikater fremover. I vil dog fortsat kunne udstede certifikater til særlige behov.

Hvordan ændrer brugen af certifikater sig?

I MitID Erhverv har brugerprofiler ikke automatisk et tilknyttet certifikat, da login sker uden et certifikat. De fleste organisationer vil derfor ikke have behov for at bruge certifikater fremover.

De nuværende certifikattyper bliver erstattet af nye certifikattyper:

  • Brugere: Brugerprofiler har ikke længere et MOCES-certifikat. I kan dog tilføje et brugercertifikat (MOCES) til brugerprofilen. Det er primært nødvendigt, hvis brugeren skal kunne sende sikre e-mails.
  • Virksomhedssignatur (VOCES) bliver til organisationscertifikat. Virksomhedssignaturer bliver primært anvendt til system-til-system integrationer og sikker e-mail fra jeres fælles postkasseløsninger, fx info@firma.dk.
  • Funktionssignatur (FOCES) bliver til systemcertifikat. Funktionssignaturen bliver primært anvendt til system-til-system integrationer og i NemHandel-klienten ved fremsendelse af elektroniske fakturaer til det offentlige.

Læs mere om ændringer i certifikaterne

Vi anbefaler, at I orienterer jer i certifikatpolitikkerne. Certifikaternes ændrede indhold kan betyde, at I i god tid skal tage stilling til, hvad I eventuelt skal ændre lokalt i jeres integrationer.

Læs certifikatpolitikkerne på digst.dk

Hvad skal I bruge certifikater til i MitID Erhverv?

I skal bruge certifikater, hvis I har følgende særlige behov:

  • Sikker e-mail: For at sende og modtage sikre e-mails skal I bruge et brugercertifikat (tidligere MOCES) eller et organisationscertifikat (tidligere virksomhedssignatur). Læs mere om sikker e-mail
  • System-integration til den nye erhvervsløsning, fx ved brug af IdM API: Brug et systemcertifikat (tidligere funktionssignatur). Find IdM API dokumentation
  • Egne løsninger: Hvis jeres egne, lokale løsninger benytter sig af VOCES- eller MOCES-certifikater, skal I skifte til de nye typer certifikater. Egne løsninger er fx integrationer, lokalt login, lokale blanketløsninger og lokale signeringsløsninger.
  • Øvrig avanceret brug af certifikater: Certifikat API'et gør det muligt at udstede og forny certifikater. Find Certifikat API dokumentation

Hvad skal I gøre?

I vores guide kan I læse, hvad I skal tage stilling til, og hvordan I hhv. tester og skifter til de nye certifikater.

Læs guide om overgangen til de nye certifikater